Potrzebujemy :
szklankę mąki
szklankę cukru
szczyptę soli
4 jajka
12 dag masła
80 dag jabłek
2 łyżki soku z cytryny
250ml śmietany kremówki
2 torebki budyniu waniliowego
cukier puder
wiórki kokosowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, 1 jajko, rozdrobnione masło i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. ( nie ścieramy! ). Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Śmietanę kremówkę mieszamy mikserem z pozostałym cukrem ( pół szklanki ), 3 jajkami i budyniami waniliowymi.
Schłodzone ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.
Jabłka układamy na spodzie ciasta.
Warstwę jabłek równomiernie polewamy przygotowaną mieszanką ze śmietany, cukru, jajek i budyniu.
Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut. W połowie pieczenia posypujemy całość wiórkami kokosowymi.
Upieczoną tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!
3 komentarze
mniam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSłodka tarta :D i paznokcie też :D
OdpowiedzUsuń